Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün limeçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak güvenilir, esnek ve tatlı bir kuruluşda olmalı, güzel bir aromaya ve muntazam yanmayı esenlayacak semtıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf şerif ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça erdemli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uz purolar olarak nitelendirilseler de birmebzul mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro dâhiler en uyanıklık etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet doğru bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız eğlence yada zevk maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. eksiksiz muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve dâhilime anık varmak dâhilindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada dâhililen bir puro mefkûre nem değerlerinde dâhililiyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine gereğince oldukça onat ve dâhililebilir en yetkin değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan eğlence almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken gayrı bir zat bu nem değerinin puroya günah edilen bir değer olduğunu ve asla dâhililmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem başkalıkı ortada gidip gelmeden daima aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değhizmetimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir mübadele yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değhizmettirmektedir diye soracak olursanız kısaca nakletmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, tütün azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, dâhilimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna zaman ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size sima en uz değer bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah öz averaj 6 ay içerisinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem verme üzerine müesses bu mekanizma sıcaklıktan bağımsız olmadığı dâhilin makul bir zaman içerisinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca ziyade alev değhizmetimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem değeri sağlamak dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu değer iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz erdemli nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o zaman gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içine dağıtılır ve nem in daima ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çtuzakışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile baş başa gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek dâhilin en uz tutum olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem alma hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Gece gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde erdemli nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak durağan bir nem değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve eksiksiz puroların aynı nemde ve elan esenlıklı olmasını esenlamaktadır.