Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün taneçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak muhkem, esnek ve ötümlü bir yapıda olmalı, ömre bedel bir aromaya ve sistemli yanmayı sağlamlayacak katıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf berrak katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey etkili miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en düzgün purolar olarak nitelendirilseler bile birşu denli kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en özen etmesi gerekilen şey sadık bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sadık bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız haz yada tat maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. tüm hıfız ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve mideime hazır bırakmamak mideindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ideal rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro rutubet bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri ortada mideilen bir puro ideal rutubet bileğerlerinde mideiliyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasta bu rutubet bileğerleri bile kimisine için oldukça mutabık ve mideilebilir en oflaz bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet bileğerlerinde purodan haz almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken değişik bir insan bu rutubet bileğerinin puroya efsus edilen bir değer bulunduğunu ve katiyen mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk rutubet başkalıkı ortada gidip gelmeden bilcümle aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğemekimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu kabil evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize için bu rutubet bileğerleri neyi bileğemektirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve mideimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça tütün artar, mideimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna mevsim ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en düzgün değer bu ve bu bileğerde midemelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah öz vasati 6 ay içinde emeklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 rutubet verme üzerine kurulu bu mekanizma sıcaklıktan hür olmadığı midein belirli bir mevsim içinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor içre rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil evetğunca zait suhunet bileğemekimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet değeri getirmek midein tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu değer iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek kucakı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz etkili rutubet evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o mevsim değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in mütemadi ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile beraberinde yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek midein en düzgün tutum olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem rutubet alma hem rutubet verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Gece gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde etkili rutubet bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir rutubet değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.